Wpisz szukane słowo lub frazę:
SZUKAJ

1 WRZEŚNIA 2010

KUCHARZE HISTORII
TYTUŁ ORYGINALNY:Cooking History
OPIS:Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć – zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy film „Kucharze historii”. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu „Kucharze historii” są wojskowi kucharze –dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo jak mówi jedna z bohaterek filmu „Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle”.
OBSADA:
REŻYSERIA:Peter Kerekes
SCENARIUSZ:
ZDJĘCIA:
MUZYKA:
PRODUCENT:
GATUNEK:dokumentalny
CZAS TRWANIA:88
OGRANICZENIE WIEKU:-
PRODUKCJA:Słowacja/Czechy/Austria/Finlandia
DYSTRYBUCJA:AGAINST GRAVITY
NAGRODY:2009, Specjalne wyróżnienie jury nagrody głównej Millennium Award na 6. Planete Doc Review; 2009, Nominacja do Europejskiej Nagrody Filmowej w kategorii „Najlepszy film dokumentalny”; 2009, Vienna Film Prize na Viennale; 2009, Nagroda FIPRESCI na DOK Leipzig, International Leipzig Festival for Documentary and Animated Films; 2009, Golden Hugo Award na MFF w Chicago; 2009, Specjalna Nagroda Jury na HotDocs w Toronto; 2009, Visions du Réel International Film Festival, Nyon.